Белтъкът MyD88, осигуряващ имунния отговор, помага за контрол на теглото и намалява риска от диабет тип 2, който е свързан със затлъстяването, открили британски учени от Университетския колеж в Лондон след изследване.

Екипът от специалисти проучил механизма на развитие на затлъстяването и на диабет тип 2 след диета с високо съдържание на мазнини. Оказало се, че имунната система на червата е способна да регулира метаболизма, съобщава Zee News.

За да смъкнем килограми и да намалим риска от диабет, трябва да потиснем активността на имунната система на червата и по-точно на белтъка MyD88 в клетките, разположени по повърхността на червата. Потискането на активността на белтъка забавя процеса на развитие на диабета и нарастването на мастните тъкани. Освен това то намалява и вредното въздействие на възпалението, предизвикано от затлъстяването и подобрява бариерната функция на червата.

Такова изменение на имунитета помагало на опитните мишки да отслабнат дори в случаи, когато те вече страдали от затлъстяване. Учените стигнали до извода, че имунната система на червата играе важна роля в поддържане на нормалното тегло. При това тя може да променя и състава на чревните бактерии.