Загубата на апетит по време на болест е разпространено и потенциално опасно явление, особено при онкоболните, които дори може да съкратят продължителността на живота си.

Учени от Института Скрипс (TSRI) открили механизъм, който отговаря за това явление – определена молекула, която е част от имунната система, променя схемата на работа на мозъка и по този начин понижава апетита. Техните резултати позволяват да се определи и потенциалната мишена за лечение на това състояние, което може да постави под заплаха клиничния изход на заболяването и възстановяването на силите на пациента.

Предишните изследвания вече изясниха биологично активните съединения, отговорни за загубата на апетит. Едно от тях е молекулата на интерлевкин-18 (IL-18), който активира другите клетки за борба със заболяването и същевременно влияе на функциите на определена структура на главния мозък, която контролира апетита. Учените от TSRI успели да покажат как си взаимодействат тези елементи.

Резултатите от това изследване, публикувани в списание Neuroscience, също сочат възможните варианти за разработка на лекарствени средства, които ще успеят да спрат загубата на килограми при хората с нарушена обмяна на веществата.