Има такава зависимост и тя е почти толкова сериозна, каквато и при булимията или анорексията, твърдят специалисти, според които нервната орторекся е заболяване, което се появява следствие прекалена загриженост към това, което ядем.

Интернет бъка от съвети за здравословно хранене и всевъзможни диети за правилния начин на живот, които някои хора приемат прекалено сериозно. Те толкова силно се фокусират върху храната, че не могат да мислят за нищо друго, пише Fox News.

Психичното разстройство или орторексията, както медиците го наричат, започва обикновено с интерес към правилата за здравословно хранене и завършва с това, че за човека то се превръща в мания. Той внимателно следи за режима на хранене и качеството на продуктите, без дори да си помисля, че може да хапне нещо по-различно и по-вкусно, макар и не толкова полезно.

Американската асоциация по хранителни разстройства поставя орторексията наред с анорексията и булимията по опасност за живота. Различието, според специалистите, е само в това, че болните контролират не количеството храна, а нейното съдържание и качество на съставките. Желанието да се храни здравословно се превръща в истинска мания, на която болният подчинява своя живот.

Пропагандата на здравословно хранене има и своята обратна страна, коментира Сондра Кронберг от асоциацията. Желанието да се храним само с екологично чиста натурална храна води някои хора до зависимости и до психични разстройства. Аз също се старая да се храня правилно, но знам, че няма да умра от филия бял хляб или порция спагети, например, казва специалистът.

Орторексията се лекува основно с психотерапия, като най-успешният начин е пациент и лекуващ заедно да посещават ресторант.

Само гледайки как човек започва да трепери, когато му предлагат да изяде нещо забранено, започваш да осъзнаваш сериозността на проблема, казва Кронберг.

Психолозите смятат, че както и в случаите на нервна анорексия, лечението на орторексията трябва да се извършва от специалист психотерапевт, тъй като нито близки, нито приятели са в състояние да повлияят на болния.