Това твърди американският психолог проф. Дон Кац от Брандейския университет, който базира изводите си върху изследване на връзката между обоняние и вкус при мишките.

Преди време  проф. Кац установил, че когато мишките губят вкус, обонянието им също се променя. И предположил, че вкусовите предпочитания на гризачите зависят не само от вкуса, но и от миризмата на храната, пише The Tribune.

В новото си изследване ученият „изключил“ с помощта на оптичен датчик мозъчните клетки на мишките, които обработват вкусовите сигнали. Въпросните неврони са разположени в първичната обонятелна кора. Това много силно повлияло на нервните клетки, свързани с обонянието. Така подопитните животни не успели да разпознават познатите миризми.

Професорът стигнал до извода, че обонянието и вкусът са едно и също чувство, което той нарекъл „хемосензорна система“.

Други изследвания показали, че слухът, осезанието и зрението също са взаимосвързани. Затова проф. Кац смята, че всичките ни чувства са една система. Ученият сравнява мозъка с компютър, в който влизат много различни данни и в резултат се получава един опростен извод от информацията.

Информацията постъпва чрез всички органи на чувствата, но за това, което изпитваме, отговаря една система, категоричен е Кац.