Живеещите в червата ни бактерии изолират индоли – химични вещества (C8H7N), удължаващи живота и борещи се с преждевременното стареене, установили американски учени от Медицинския университет „Емъри“. Ефектът на въпросните съединения бил проверен върху червеи, мухи и мишки. На е тайна, че чревната микрофлора поддържа обмяната на веществата и инхибира растежа на вредните микроорганизми. Що се отнася до стареерето обаче, съставът на микрофлората се променя. И това се отразява негативно на състоянието на организма.

Как точно се случва то, учените разкрили с помощта на нематодите Caenorhabditis elegans, плодови мушици Drosophila melanogaster и гризачи. Било изпитано действието на индолите и някои техни производни. Въпросните вещества са продукт на дейността на щама K12 Escherichia coli. Оказало се, че бактерията K12 удължава живота на нематодите, плодовите мушици и мишките, като едновременно с това забавя настъпването на възрастовите изменения.

За да определят механизма на това въздействие, учените последователно „отключвали“ гените при Caenorhabditis elegans, отговарящи за възприемчивостта към стреса и регулиране продължителността на живота. Така установили, че индолите работят чрез арил-въглеводороден рецептор (AHR), който предава сигнал от свързаните с него ксенобиотици (чужди вещества в организма) вътре в клетката.

При стареещите Caenorhabditis elegans в отговор на присъствието на индоли, той променял активността на гените по такъв начин, че те започнали да се изявяват като при младите организми. Индолите ще влияят по аналогичен начин и на човека, смятат учените. Което значи, че е възможно да се разработят средства на основата на отделяните от микрофлората вещества, увеличаващи продължителността на живота.