Как да сте уверени дали даден човек ви допада или не? А дали вие му харесвате? Изследване на американски учени от Университета Дейтън помага да си отговорим на този въпрос, представяйки ни списък от специфични невербални форми на поведение.

Съществува определен набор от жестове, свързани със симпатията, при това въпросният набор от невербално поведение може да се срещне във всяка култура, на всеки край на света. Докосването на очите, усмивката, началото на разговора, смехът и поддържането на близост в пространството са водещите сред тях.

Тези жестове са универсални, използват ги не само при изразяване на романтични чувства, но и когато лекарите общуват с пациентите си, родителите – с децата или дори когато продавачите разговарят с клиентите си, обясняват авторите на обзора, които анализирали 54 изследвания по темата. Забележително е, че такива жестове като подражанието и кимването с глава били свързани със симпатията главно в западните култури.

Авторите на изследването опровергали също и стереотипите относно това, че с местоживеенето са свързани такива известни жестове като разклащането на косата, повдигането на веждите, кимането с глава или накланянето ѝ към обекта на симпатия.