Около 25 процента от мъжете започват да губят косата си още преди да са навършили 25 години. Ето защо американски учени се заели да разрешат проблема им генерално. И го направили с…бейзболна шапка, която да стимулира растежа на косата.

Прототипът на шапката за глава е тестван от бащата на разработчика. Мъжът оплешивял преди две години, а само месец след като използвал шапката, косата му възобновила растежа си, твърдят учени от Уисконсинския университет.

Вярно е, че шапката ще помогне само на тези, които са загубили косата си не толкова отдавна. Бейзболният атрибут не създава нови фоликули, а само събужда неактивните.

Как работи шапката за растеж на косата

В основата на шапката има лепенка, изработена от гъвкаво парче пластмаса. Когато пластирът усети движението на тялото, той произвежда електрически заряд.

Експериментите върху плъхове показали, че този метод може да се сравни с лекарствата по отношение на ефективността и липсата на странични ефекти.

Важно е също така, че електрическата стимулация е почти незабележима и спомага за възстановяването на космите при животни, които са ги загубили поради генетичен дефект.

Върху онези плъхове, които били залепени с лепенка с електрически стимулатор, впоследствие започнала да расте 2 милиметра коса.