Учените от Кеймбриджкия университет вече са близо до масовото производство в лабораторни условия на тромбоцити – компоненти на кръвта, помагащи ѝ да се съсирва. Ако идеята стане реалност, тя ще е истинско спасение за пациентите със сериозни кръвотечения, съобщава ВВС.

Донорската кръв се разделя на компоненти – червени кръвни клетки, бели кръвни клетки, плазма и тромбоцити. Последните са необходими на хората, прекарали травма, операция, при лечение на левкемии и редица разстройства като хемофилия. Днес лекарите зависят напълно от донорската кръв. Но всичко това може да се промени, обещава откритието.

Учените се опитали да отгледат мегакариоцити – клетки, които живеят в костния мозък и отговарят за производството на тромбоцити. Пробивът станал с откритието на няколко химични „превключвателя“, необходими за получаването на мегакариоцитите. Получените в лабораториите клетки можели да произвеждат по около 10 тромбоцита всяка.

Производителността на мегакариоцитите в костния мозък са до 2000 на базата на всяка клетка. Затова учените се надяват да създадат условия, напомнящи на костния мозък, за да се увеличи ефективността на методиката. Има и възможност да се подобрят качествата на самите тромбоцити, както и да  се създадат идеални клетки, подходящи за всеки конкретен пациент.