Изкуствените елхи са опасни за здравето, твърдят канадски учени от университета „Саймън Фрейзър“, които направили специално проучване за безопасността на коледната украса.

А резултатите направо заплашвали да изпортят празничното настроение преди Рождество. Особено на мъжете.

Оказало се, че изкуствените елхи заплашват здравето на силния пол, тъй като елхите се изработват от поливинилхлорид - тоест ПВХ, който е крайно токсичен.

Поливинилхлоридът отделя газове, които дразнят лигавицата. Но това не е най-голямата опасност, защото се оказва, че ПВХ заплашва и с друго опасно свойство, обяснява проф. Саймън Брус Ленфиър от катедрата за защита на здравето и околната среда.

Причината за опасността е в това, е за осигуряване на безопасност в ПВХ добавят олово или барий, който отделя изключително вредните фталати. А това предизвиква силно понижение на тестостерона и заплашва мъжа с безплодие.

Вместо обаче веднага да се преориентирате към живите елхички, вижте дали има начин да се предпазите от изкуствените.

Има такъв начин, уверява Глен Харнет, главен лекар в Американската асоциация Family Care. Той препоръчва да оставите закупената изкуствена елха няколко дни на свеж въздух – на балкона или в двора, и едва след това да я внесете в дома си. Така, според него, вредните вещества ще изчезнат.

И още едно предупреждение!

Преди да украсите елхата, проверявайте светещите гирлянди. Защото в техните шнурчета често се наблюдава повишено ниво на олово, установили специалисти от Агенцията по опазване на околната среда и Министерството на жилищното строителство в Щатите.