Марките с мощна концепция, насърчаваща примерно силата и скоростта (като гигантите в спортната индустрия), могат да подобрят показателите при начинаещи спортисти, твърди Аарон Гарви от университета в Кентъки. Това обаче не засяга само спортистите, защото работи като ефекта плацебо, пише The Daily Mail.

Участниците в експеримента на Гарви трябвало да тестват стикове за голф. Някои от тях смятали, че тестват стик на Nike, а останалите не знаели за марката на своя стик. Всъщност стиковете били едни и същи. Но хората, които смятали, че ползват марков стик, с цели 20% по-бързо изпращали топката за голф в дупката.

В следващият експеримент участниците решавали сложни математически задачи, като едната група получила "обикновени тапи за уши", а другите – "подобрени" от известната компания 3М. Целта била да се подобри концентрацията, като се намалят външните дразнители. В резултат наушниците 3М помогнали на хората да отговарят правилно на по-голям брой въпроси.

Колкото по-уверен е човек в себе си обаче, колкото по-висок е неговият професионализъм, толкова по-слабо се проявява ефектът плацебо, коментират учените.