Дамите, които продължително време вземат ибупрофен или парацетамол макар и само по два пъти седмично, рискуват завинаги да оглушеят. Тези обезболяващи съкращават притока на кръв към вътрешното ухо и го правят уязвимо към всеки шум.

Това предупреждават американски учени от Бостънския медицински център, които проучили показатели на здравословното състояние при 55 хиляди жени на възраст между 44 и 69 години. Почти половината от тях съобщили за нарушения в слуха, а само една на 10 жени можела да предположи, че това е свързано по някакъв начин с приема на обезболяващи.

Резултатите от проучването показали, че повечето от участничките са приемали парацетамол, ибупрофен или нестероидни противовъзпалителни препарати повече от шест години. И това се оказало достатъчно, за на понижи слуха им с 9%.

Обезболяващите увреждат малките косъмчета в ухото, вследствие на което и младите, и възрастните хора могат в даден момент да изгубят слуха си, обясняват причината учените.

Те все още не са установили пряка причинно-следствена връзка, необходими са допълнителни изследвания. И все пак резултатите им позволяват да се предположи, че увеличеното количество болкоуспокояващи може сериозно да увреди слуха.