Доброто зрение е изключително важно при шофиране. То ни позволява да разчитаме пътните знаци от разстояние и да избягваме опасности по пътя. Информираността за състоянието на зрението ви може да помогне както за вашата безопасност, така и на другите около вас.

Кои са най-честите зрителни нарушения, които могат да доведат до проблеми при шофиране:

Възрастово далекогледство. Това състояние засяга пациентите след 40-45-годишна възраст. Оплакванията се изразяват в затруднения при четене и работа на близо. Шофьорите започват да виждат замъглено километража, което води до напрежение и дискомфорт по време на път.

Синдром на сухото око. Синдромът може да наруши качеството на зрението ви нощем.

Глаукома. Това е заболяване, при което се уврежда зрителният нерв. Често в началните стадии на болестта няма никакви симптоми. При прогресирането на болестта се нарушава периферното зрение, което прави шофирането изключително опасно, поради възможността за пропускане на обекти в поразените части от зрителното поле.

Диабетна ретинопатия. Това е заболяване, при което се установяват повишени концентрации на глюкоза в кръвта, което води до увреди както на централното, така и на периферното зрение.

Катаракта. Катаракта или така нареченото вътрешно перде представлява помътняване на естествената леща на окото. При това състоянието може да забележите замъгляване на зрението, отблясъци, промяна в цветоусещането.

Макулна дегенерация. Това е състояние, при което се засяга частта от ретината, наречена макула, отговаряща за централното и фино зрение.

При някои хора, промените в зрението се установяват още в началото, но при други това става незабелязано. По тази причина офталмолозите на клиника „ДЕН“ препоръчват профилактични прегледи веднъж в годината след 40-годишна възраст.

Независимо от възрастта, ако забележите някои от следните симптоми, не отлагайте, а запишете час при офталмолог:

Намалено зрение или замъглено такова;

Отблясъци и/или светещи кръгове при пряка насрещна светлина;

Тъмно петно в централното или периферно зрение;

Затруднения при разчитане на пътните знаци или при различаване на пешеходци.