Много хора (особено възрастните) се стремят да подобрят здравето си, като приемат всички видове хранителни добавки, съдържащи различни витамини, както и макро и микроелементи. Учени от САЩ и Норвегия обаче предупреждават, че предозирането на витамини В6 и В12 е потенциално опасно за жените с повишен риск от фрактура на тазобедрената става.

Учени от два американски университета и от Университета в Осло анализирали здравната информация за близо 76 000 жители на САЩ за период от 30 години, съобщава списание JAMA Network Open.

През периода на проучването участниците редовно отговаряли на въпроси от анкета за особеностите на тяхното хранене, за прием на лекарства, витамини и хранителни добавки.

Резултатите показали, че комбинираната употреба на хранителни добавки с витамини B6 и B12 във високи дози (B6 ≥ 35 / дневно и B12 ≥ 20 µg / дневно) е свързана с 1,47-кратно увеличение на риска от фрактура на тазобедрената става в сравнение с участници, приемали такива витамини в дози <2 mg / ддневно и <10 μg / дневно.

Приемът на всякакви хранителни добавки, както и прием на лекарства, винаги трябва да се съгласува с лекар - трябва да приемате витамини само когато те липсват в организма и то в подходящи дневни дози, предупреждават учените.

Хипервитаминозата може да бъде също толкова опасна, колкото и хиповитаминозата. Например, излишъкът от определени витамини в организма може да увеличи риска от развитие на различни форми на рак.