Зеленият чай пази от диабет, от синдрома на чревната пропускливост и подобрява метаболизма, сочи ново изследване на американски учени от Университета в Охайо.

Пропускливостта на червата ни се увеличава под действието на негативни фактори. Това може да доведе до момент, когато в кръвта попадат бактерии и техните компоненти (ендотоксини), които се разнасят с кръвотока по целия организъм, провокирайки развитие на най-различни заболявания, в това число и затлъстяване.

Една от главните причини за синдрома на чревна пропускливост е нарушението на микрофлората. Американските учени решили да опитат да възстановят бактериалното равновесие с помощта на зелен чай. Експериментите се провеждали върху мишки. Животните били хранени с продукти, провокиращи затлъстяване, като част от тях получавали заедно с храната и екстракт от зелен чай.

В резултат от това мишките трупали с около 20% по-малко килограми и имали по-ниска резистентност към инсулин от тези, които не получавали чай. Освен това употребата на зелен чай защитавала животните от синдрома на чревната пропускливост.

В момента учените проучват влиянието на зеления чай върху хората с метаболитен синдром – състояние, което предразполага към диабет тип 2 и сърдечни заболявания.