Зеленият чай предпазва от аневризъм на коремната аорта – заболяване, при което главната артерия на организма се разширява, а нейните стени изтъняват. Това установили японски учени от Киотския университет, които провели експеримент с мишки, резултатите от който са публикувани в Journal of Vascular Surgery.

Аневризмът на коремната аорта често остава незабележим заради липсата на симптоми, докато не се случи най-лошото. Ако лекарите открият подуване на артериите, лечението се провежда по хирургичен път, като примерно се присажда изкуствен кръвоносен съд или се имплантира стент. В момента няма лекарство, помагащо срещу аневризми.

Изследванията показали, че полифенолите в зеления чай възстановяват белтъка еластин, който прави артериите по-гъвкави и еластични. Тъй като аневризмът на коремната аорта се появява заради деградация на компонентите на еластина в артериалната стена, учените проверили дали зеленият чай може да е ефикасна профилактика за потенциално смъртоносното заболяване.

В експеримента мишките били подложени на въздействието на ферменти, провокиращи развитието на аневризми. При животните, които получавали полифеноли с храната, изтъняването на стените на кръвоносните съдове било по-слабо изразено. Забелязвало се и намаляване на активността на възпалителните процеси и ускоряване синтеза на еластин, които защитават артериите от срив.