Очила със зелен светофилтър са ефективно средство за облекчаване симптомите на мигрена, установили учени от САЩ и Израел.

По време на пристъпи на мигрена зелената светлина е най-приятна, а в някои случаи и способна да намали главоболието, открили учени от Харвардския университет и Израелския технологичен институт. Те включили в експеримента си 69 души, страдащи от мигрена повече от 19 години. 28 от пациентите не могли да приключат изследването, затова данните за тях не били обработвани.

По време на силни пристъпи на мигрена участниците прекарвали 20 минути в слабо осветена стая, след което учените включвали за 3 минути нормална светлина и карали участниците да оценяват болката по десетобалната система. Те отчитали и локализацията на болката, наличието на пулсации и повишената чувствителност на шийните мускули.

След това последователно осветявали помещението в пет цвята – бял, син, зелен, жълт и червен. Интензивността на светлината се увеличавала с 5, 20, 50 и 100 пункта. По време на експеримента участниците докладвали как се променя характерът на болката, нейната сила, локализация, пулсация и чувствителност на мускулите.

Оказало се, че всеки един цвят, освен зеленият, усилвал симптомите на мигрена при 80% от пациентите, а при 20% той не успял да намали главоболието. Зеленият цвят с умерена интензивност усилвал болката много по-рядко – само 5% от участниците се оплакали от влошено самочувствие, докато останалите цветове предизвиквали дискомфорт при 15-19% от пациентите.

Най-силен терапевтичен ефект на зеления цвят се наблюдавал при неговата ниска интензивност – средният показател на болковите усещания при участниците се понижил с 15%. Тайната на изцеляващата сила на зеленото е проста: фоторецепторите, възприемащи зеления цвят, най-слабо активират зрителните центрове, отговарящи за раздразнението на болковите рецептори в таламуса – областта на главния мозък, разпределяща информацията от сетивните органи.