Колкото по-силно е ръкостискането, толкова по-добре работи сърцето и е по-нисък рискът от сърдечно-съдови заболявания е изводът на британски учени от Университетите Кралица Мария и Оксфорд, публикувани в списание Plos One. Изводът им е направен след сравняване силата на ръкостискането с данни от магнитно-резонансна томография на 4650 души.

Участниците в изследването преминали две изследвания в интервал от 6-7 години. Учените отчели всички фактори, като ниво на физическа активност и изменения в мускулната маса например, които могат да повлияят на резултата.

Било установено, че при хората със силно ръкостискане сърцето става все по-малко масивно, като с всяко съкращаване изпомпва повече кръв, което значи, че рискът от проблеми с този орган е по-малък.

Измерението на силата на ръкостискане може да стане прост и достъпен метод за откриване на хората от групата с висок риск от сърдечни заболявания и предупреждение за инфаркт, отбелязва Стивън Петерсън от изследователския екип.

За това, че по силата може да се съди за състоянието на сърцето и здравето въобще, учените говорят неведнъж. Те смятат тази диагностика за най-простата и достъпна.