Съединения от домашния прах помагат за увеличаване на мастните отлагания, като в особена опасност от това се намират децата, предупреждават американски учени от Университета Дюк.

В организма на детето постъпват средно между 60 и 100 милиграма прах, която се вдишва или облизва от играчките и другите предмети, установили учените. 

Те анализирали 194 образци на прах, взети от домове в Северна Каролина. Предмет на изследването им станали около 100 вещества от праха. Две трети от тези вещества могат да стимулират развитието на мастни клетки, а половината от състава на праха – тяхното размножаване, се казва в доклада на учените. Всичко това се отнася само за 100 микрограма прах, тоест в 1000 пъти по-малко, отколкото попада всекидневно в детския организъм, уточняват учените.

Оказало се, че концентрацията на опасни вещества от прах била значително повишена в домовете, където децата били с наднормено тегло. Въпросните вещества попадали в праха от почистващите средства, боите и козметиката. Какви именно съединения провокират наддаването на килограми, учените засега не могат с точност да кажат.