Да, шоколадът е свързан с диабета, но съвсем не в този смисъл, в който може да си помислите на пръв поглед. Защото учените установили, че младите хора с нормално тегло, които често похапват шоколад, са защитени от диабет, предава Food Consumer.

Всъщност и шоколадът, и какаото вършат една и съща работа. Наскоро бе установено, че тези продукти се борят с инсулиновата резистентност, окислителния стрес и възпалението.

Така че употребата на 2 и повече порции шоколад дневно смъква риска от диабет със 17%. При това ползата от шоколада до голяма степен може да бъде оценена, ако не съществуват сърдечно-съдови проблеми. Всички плюсове се проявяват по-слабо обаче при възрастните хора и тези с наднормено тегло.

Какаото и продуктите, които се съдържат в шоколада, отдавна с в списъка на суперхраните. Те помагат и за предпазване от сърдечни заболявания. Вярно е, че специалистите и до днес не са открили истинската полза от млечния шоколад. Той съдържа много мазнини и захар. Докато черният шоколад, както е ясно, е полезен еднозначно.