Популярната съставка на салатите - домати - не е полезна за всички, уточниха лекари. Въпреки че доматите съдържат много витамини, антиоксиданти и минерали и имат положителен ефект върху здравето, има случаи, когато този зеленчук може само да ви накара да се чувствате по-зле.

Причина да се откажете от доматите е, ако имате:

Бъбречно заболяване. Поради високото съдържание на оксалова киселина, доматите променят водния баланс на организма. А консервираните и варени домати могат да причинят камъни в бъбреците.

Алергия. Доматите се третират с химикали за предпазване от насекоми и вредители, така че те могат да причинят неприятна реакция при страдащите от алергии.

Гастрит или язви. Тези, които страдат от повишена киселинност, е по-добре да не се занимават с консервирани, осолени и пресни домати, защото те могат да причинят влошаване.

Заболявания на жлъчните пътища. Популярният зеленчук има жлъчегонен ефект и може да бъде опасен за хора с камъни в жлъчните пътища или пикочния мехур. Дори няколко парчета домати могат да причинят болка.

Проблеми със ставите. Когато концентрацията на оксалова киселина в организма надвишава нормата, тогава се появяват силна болка в ставите.