Учени от Вашингтонския университет установили защо хората, които се хранят неправилно трудно отслабват. Оказало се, че причината е във вредната храна, заради която обеднява чревната микрофлора. Има определени чревни бактерии, които повишават ефективността на диетата. И такива микроорганизми живеят предимно в червата на хората, които се хранят правилно и здравословно, обясняват учените, цитирани от The Daily Mail.

Учените анализирали образци от чревната микрофлора на хора, спазващи нискокалорична диета с голямо количество храни от растителен произход и на други, които се придържали към западния начин на хранене – с много мазни продукти, месо и сладки неща.

Така открили, че в червата на хората, които се хранят правилно, има много повече различни видове бактерии.

После експертите въвели от двата вида бактерии в организма на мишки и поставили гризачите на здравословна диета с обилно количество продукти от растителен произход. Резултатите показали, че мишките, на които въвели бактерии от неправилно хранещи се хора, реагират зле на полезната храна. Положителния ефект при тях се проявявал бавно.

Това е така, защото гризачите първо трябвало да се освободят от някой от въведените в организма им бактерии, смятат учените. Така се случва, според тях, и с хората с подобна микрофлора. След преминаването на правилно хранене със здравословна храна те ще губят килограми много по-бавно, отколкото това би им се искало.