Лечебните свойства на някои таблетки и лекарства се увеличават или намаляват в определени часове на деня. Това се дължи предимно на биологичните ритми на човека. Това установили британски учени от Университета Уоруик.

Според Робърт Далман, специалист по хронотерапия, биологичният часовник контролира проците в нашето тяло: кога е по-добре да се отпуснем, кога си струва да правим активен бизнес. Ползата или вредата от лекарствата също зависи от това.

Делман отбеляза, че лекарствата за понижаване на кръвното налягане се приемат най-добре преди лягане, но не и след събуждане. Сутринта, според учения, кръвното налягане се повишава естествено. В този случай, ако вземете хапче през нощта, това ще помогне да се избегне сутрешното пиково налягане. Така между другото можете да намалите и риска от инфаркт и инсулт, които най-често се появяват между шест сутринта и обед.

Също така, не приемайте аналгетици, като парацетамол, например. Тогава токсичността на лекарството само се увеличава, защото в ранните часове в черния дроб е най-високото ниво на ензима. Парацетамолът само ще допринесе за още по-голямата му концентрация в организма, което може да причини сериозни щети, пише The Daily Mail.