Хората, които пият по 2-3 чашки кафе дневно, по-рядко се сблъскват с депресии и мисли за самоубийство. Това е изявление на учени от Харвардското училище по публично здраве.

Учените проучили резултатите от три изследвания, проведени в през последните 6 години в Щатите с участието на 200 хиляди мъже и жени.

Анализът показал, че при тези, които всекидневно пият по няколко чашки кафе с кофеин, рискът да завършат със самоубийство е с 50% по-малък, отколкото при другите, които не пият кафе или пият кафе без кофеин.

Кофеинът е този, който действа като стимулатор на централната нервна система, но може да действа и като умерен антидепресант, повишавайки производството на серотонин, допамин и норадреналин в мозъка – невротрансмитери, свързани с настроението.

Учените вече отбелязаха наскоро закономерността, че кафеманите рядко страдат от депресии. Независимо от това, те не препоръчват да „туширате“ депресията с кафе на своя глава заради възможните странични ефекти.

Над 350 млн. души по света страдат от депресия, сочат данни на Световната здравна организация. Тези психични нарушения ги лишават от възможността да живеят нормално. Много от тях обаче, не признават за болестта си и не се обръщат за лечение към специалистите.