Екип специалисти от Технологичния институт в Джорджия и от Калифорнийския университет представил схема на частта на мозъка, контролираща зрението, което понякога не ни позволява да забелязваме случващото се в полезрението ни. Става дума за предния дял на кората на главния мозък, съобщава The Times of India.

Тази област отговаря за мисленето и за вземането на решения. Обикновено не я свързват със зрението. А тъкмо предният дял на кората на главния мозък го контролира! Заради нея често се случва да изпускаме от поглед предмети, намиращи се точно пред нас. Така съответната част решава на какво да обърнем внимание.

Неотдавна учени от Билефелдския университет установили, че мозъкът използва спомените от миналия визуален опит, за да създаде илюзията, че човек  е способен да вижда ясно целия свят. Оказва се, че само фовеята улавя детайлите на обектите (фовеята се намира в центъра на ретината и е с високо съдържание на конуси). С други думи хората могат да виждат ясно само малка част от обкръжаващата среда, еквивалентна на нокътя на протегната ръка.

Извън фовеята на ретината всички зрителни впечатления са груби. Именно в този момент се активира паметта, която ни позволява да виждаме в детайли обкръжаващата ни среда. Така нашето възприятие до голяма степен зависи от визуалния опит, съхраняван в паметта ни.