Злоупотребата с алкохол на младини води до нарушения в нормалните функции на малките кръвоносни съдове, което повишава риска от ранно начало на сърдечно-съдови заболявания. Това сочат резултати от изследване на американски учени от Университета в Илинойс, публикувани в списание Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Както сочат предходни изследвания, пиянството е свързано с висок риск от преждевременно развитие на сърдечни и сърдечно-съдови заболявания при младите, но биологичните основи на този феномен до момента не са ясни.

За да разкрият причините, учените проучили кръвни образци и взели биопсия от тъканите на 63 души от двата пола на възраст между 18 и 30 години. 35 от тях били алкохолици, а 28 – трезвеници. Към пристрастените към алкохола те отнесли такива участници, при които в продължение на предишния месец имало епизоди, когато само за два часа изпивали над четири – за жените, и повече от пет – за мъжете, порции алкохол. Трезвениците за същото време изпили не повече от порция алкохол. При никой от участниците в момента на вземането на анализи не било диагностицирано затлъстяване, възпалителни или сърдечно-съдови заболявания, никой от тях не бил пушач.

Учените открили, че при хората от групата на алкохолиците капилярните съдове, пронизващи тъканите, се справят с микроциркулацията по-зле, тоест с транспортирането на кръв. Нарушението в микроциркулацията е един от факторите, водещи към заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Било установено още, че в кръвта на „пияниците“ концентрацията на молекулата microRNA-21, която е биомаркер за влошена функция на кръвоносните съдове,  е почти пет пъти над нормата. Експериментите показали, че изкуственото блокиране на произвеждането на тази молекула помага за възстановяване функциите на кръвоносните съдове при алкохолиците.

Авторите на изследването са уверени, че анализът на нивото на microRNA-21 в кръвта в бъдеще ще помогне да се откриват пациентите, намиращи се в зоната на висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, особено ако те злоупотребяват с алкохола или са го правили по-рано.

Освен това разработката на лекарствени препарати, влияещи на изработването на microRNA-21 ще помогне в лечението или профилактиката на сърдечни и сърдечно-съдови заболявания при често или много пиещите хора.