Захарта и другите бързите (прости) въглехидрати, като бонбоните, сладките плодове и напитки, са главният виновник за неуморния апетит на хората, твърди американският професор Роберт Лъстиг от Калифорнийския университет.

За съвременния човек става все по-сложно да се ограничи в храната си, казва ученият. Неговият извод е, че излишъкът на така наречените бързи въглехидрати намалява чувствителността на организма към хормона на ситостта – лептин, чиито сигнали престават да достигат до мозъка.

Този процес е прогресиращ, затова човечеството скоро няма да може да контролира апетита си, прогнозира Лъстиг. Каквото и да ви струва, откажете се от захарта и простите въглехидрати,, препоръчва известният педиатър.

Данни от изследване, публикувано в списание The Lancet сочат, че към 2025 година от затлъстяване ще страдат почти 20% от хората на Земята. Отделно изследване за децата обаче, все още не е направено.

Известно е, че захарта е най-опасният бърз въглехидрат. Един от многобройните експерименти със захар бе проведен от австралийския режисьор и актьор Деймън Гамо. Наскоро той се опита цели два месеца да яде само нискомаслени храни и плодови сокове. Диетата ми се състоеше само от храни, препоръчвани като здравословни, каквито родителите дават на децата си – нискомаслено кисело мляко, мюсли, пълнозърнести храни, плодови сокове, обяснява актьорът. Вместо да отслабне обаче, в края на експеримента си Гамо се оказал с 8,5 килограма по-тежък, с омазняване на черния дроб и с висока кръвна захар, граничеща с диабет. Любопитното е, че Гамо се увлича от здравословната храна след няколко години залитане по алкохолизма, пушенето и средното въглехидратно хранене.