Жертвите на затлъстяване са по-склонни да страдат от заболяване на венците, сочи ново проучване на американски експерти от Университета Case Western Reserve. Следователно, лечението на едно разстройство може да доведе до преодоляване на друго.

Британското зъболекарско списание публикува резултатите от проучване, което показва, че има връзка между затлъстяването и заболяването на венците, т.е. пародонтит. Авторите на изследването не са установили каква е причината и какви са последствията, но е логично да се предположи, че при пациенти със затлъстяване проблемите с венците се срещат по-често. Според Андрес Пинто, връзката между затлъстяването и венците не се ограничава до проста комбинация от причина и следствие. И двете разстройства имат нещо общо - възпалението.

След проучване на значително количество изследвания, проведени до момента, учените са установили, че с увеличаване на индекса на телесната маса и обема на талията, както и процента на подкожни мазнини, рискът от заболяване на венците, т.е. пародонтит, също се увеличава. Промените в химията на тялото влияят на метаболизма, което от своя страна се провокира от наличието на възпалителни маркери в организма.

Пародонталната болест се наблюдава при пациенти, които са по-уязвими от възпаление, но които също са по-уязвими от затлъстяване, казва Пинто. Тази информация е ценна за медицинските специалисти, които планират да лекуват пациенти, страдащи от затлъстяване или заболяване на венците. Стоматолозите също трябва да знаят за връзката между затлъстяването и пародонтита, за да се развие адекватна терапия и да се дават полезни съвети на пациентите.