Досега се смяташе, че грипният вирус се предава основно чрез кашляне, кихане или при контакт с битови предмети, които наскоро е докосвал болният. Ново изследване на американски учени обаче показа, че за да се заразите често е достатъчно просто да подишате с болния един и същ въздух.

Специалисти от Училището по обществено здравеопазване при Университета в Мериленд проследили разпространението на грипният вирус в 142 случая. Отделените вируси били оценявани както при непроизволно кашляне и кихане, така и по време на разговори или спокойно дишане.

В резултат в дихателните проби на почти половината болни били открити вирусни частици и то в същото количество, каквото и в храчките и сополите.

Получените резултати могат да се използват за отчитане риска от предаване на грипния вирус в офиси, класни стаи, превозни средства. Длъжни сме да спазваме препоръките да си останем вкъщи, още щом почувстваме че се разболяваме. Това може да предотврати разпространението на инфекциите, категорични са учените.