Добрият холестерол или липопротеините с висока плътност, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Ново изследване на учени от Колумбийския и Харвардския университети показало, че замърсяването на въздуха от изгорелите газове на автомобилите може да предизвика съществено понижение на концентрацията на добрия холестерол в организма, предава Deccan Chronicle.

В изследването участвали 6000 души на средна и в напреднала възраст, живеещи в райони с оживено пътно движение и високо ниво на замърсяване на въздуха. Благодарение на тях учените открили, че за година в организма на подложените на това въздействие хора нивото на добрия холестерол се е понижило съществено. Причината била във въздействието на високите концентрации твърди частици.

По данни на Световната здравна организация 92% от населението на Земята живее в райони, където нивото на замърсявания превишават нормата. Изследователите от двата университета препоръчват на жителите на големите градове да пият витамини от В група, което ще компенсира щетите, нанасяни на организма от замърсяващите вещества.