Замърсеният въздух застрашава не само здравето, но и засилва престъпността, установили американски учени от Колумбийския и Харвардския университети, резултати от изследването на които са публикувани в списание Psychological Science.

Учените анализирали данни за качеството на въздуха и нивото на престъпност в 9360 американски града, събирани в продължение на девет години. Оказало се, че в градовете с лошо качество на въздуха по-често стават убийства, грабежи, физическо насилие и други подобни. Явната връзка между замърсения въздух и престъпността се проследявала дори и когато учените вземали под внимание фактори, способни да повлияят на резултата, като численост на населението, расов състав, ниво на бедността и безработицата и така нататък.

За да се уверят в причинно-следствената връзка, учените провели редица експерименти.

По време на първия експеримент те показали на 256 души снимки на различни места – едните със замърсена атмосфера, другите – с чист въздух. Участниците трябвало да си представят как живеят по тези места, разхождат се в околностите и дишат тамошния въздух. Едновременно с това учените провеждали с тях парична игра за честност. Резултатите показали, че хората, мислещи какво е да живееш в условията на екологична катастрофа мамели в играта много по-често, отколкото тези, които си представяли как се разхождат из екологично чистите места.

По време на другия експеримент участниците разглеждали снимки, заснети в едни и същи места на Пекин, само че едните от тях били направени по време на смог, а другите – когато качеството на въздуха било добро. Хората трябвало да напишат какво според тях е да живееш в такива условия. Есетата им били анализирани от гледна точка на това колко тревожни думи е употребил авторът. Оказало се, че колкото по-силен бил смогът на снимките, толкова по-голяма тревога изпитвали участниците.

Съществуващата връзка между осъзнаването на факта, че дишаш замърсен въздух с повишената тревожност и склонност към неетично поведение, била потвърдена и по време на другите експерименти.

Авторите смятат, че тъкмо чувството на тревожност, появяващо се в условията на екологична катастрофа, отслабва моралните норми. Замърсяването на въздуха не само разрушава здравето на хората, но им действа и деморализиращо, е изводът на учените.