Това твърдят американски учени от Университета в Джорджия, чието изследване е публикувано в Journal of Food Composition and Analysis.

Първоначално нивото на съдържащите се витамини и в едните, и в другите е почти еднакво, установили изследователите. Но свежите плодове и зеленчуци са склонни да губят свойствата си по време на съхраняването им в хладилника, уточняват те.

В продължение на две години учените анализирали нивото на концентрация на витамин С, каротин и фолиевата киселина в замразените и в свежите броколи, цветното зеле, царевицата, зеления фасул, граха, спанака, черните боровинки и ягодите. Като част от свежите плодове и зеленчуци се събирали направо от градината, а друга част – сред пет дневен престой в хладилника, както често се случва в големите супермаркети.

Резултатите не показали никаква разлика в нивото на съдържащите се в замразените и в свежите продукти полезни вещества. Сравнението между замразените продукти и тези, които престоявали в хладилника обаче, не се оказало в полза на последните. Често в замразените плодове и зеленчуци се срещали доста повече витамини, отколкото в свежите, но съхранявани пет дни при ниска температура.

Според учените, по време на престоя в хладилника плодовете и зеленчуците губят част от своите полезни свойства, което не може да се каже за замразената продукция.

Получените данни не потвърждават битуващото мнение, че свежите плодове и зеленчуци притежават повече хранителни ценности от замразените, е изводът на изследователите.