Знаете ли какво означава „фабинг“ ? Това е една от най-новите думи в българския език, която означава човек, който непрекъснато се занимава с мобилния си, дори и когато е в компанията на други хора.

Изследвания на американски учени от Университета Бейлър показали, че при хора, чиито близки са обсебени от фабинг, нивото на стрес и депресия е повишено. Тези хора често са принудени сами да ползват смартфони и социални мрежи, за да се почувстват необходими. Тоест, възниква порочен кръг, съобщава The Hindustan Times.

При анкета сред 330 души учените открили, че почти 50% от участниците, със страдащи от фабинг близки, всекидневно прекарват повече от час и половина със смартфоните си. На социалните мрежи те отделят повече от 90 минути дневно. Повече от една трета от участниците в анкетата признали, че влизат в социалните мрежи, за да общуват с нови хора.

А над 50% от близките на жертвите на фабинга отбелязват, че социалните мрежи повишават качеството на техния живот. Благодарение на коментарите към техните постове в социалните мрежи, участниците споделили, че се чувствали приети от другите хора.

Учените са обезпокоени от резултатите. Те смятат, че е необходимо да бъдат установени правила за използване на смартфоните в компания на другите хора.