Смята се, че лошата памет е проблем. Забравянето обаче има и своите плюсове. Основната функция на паметта е не да съхранява всичко, а само ценната информация, твърдят канадски учени от Университета в Торонто. Затова забравянето на някои неща е просто необходимо, смятат учените, цитирани от The Daily Mail.

Специалистите проучили огромен обем научна литература за запаметяването и анализирали данни от последните изследвания по темата. Така открили много доказателства за това, че забравянето и запаметяването са еднакво важни. Съществуват специфични механизми на забравяне, установили учените. Един от тях е формирането на нови неврони от стволови клетки. Новите нервни клетки се появяват в хипокампа, образуват нови връзки и презаписват съществуващите спомени, усложнявайки достъпа към тях.

Учените смятат, че благодарение на взаимодействието на забравянето и запомнянето ние вземаме по-разумни решения. Първо, по-добре се адаптираме към новите ситуации, забравяйки информацията, която повече не ни е необходима. Второ, забравянето ни позволява без усилия да обобщим миналите и новите събития.

Учените подчертават, че важна роля в тези процеси играе околната среда. Така например в променящата се среда е по-добре да запаметяваме по-малко.  Касиерът например, всекидневно среща стотици хора и бързо забравя имената им. Докато в паметта на дизайнера, който редовно се вижда с клиентите си, тази информация ще се запази за по-дълго време.