Колкото по-висок е етажът на дома ви, толкова по-слабо е действието на магнитното поле, казват специалистите от клиниката на Сейнт Майкъл, в Торонто. А това може да е свързано с намаляване на имунитета. От своя страна отслабването на имунните ресурси в организма увеличава вероятността от възпалителни процеси, допринасящи за заболявания на сърцето, кръвоносните съдове и нервната система.

Канадските лекари наблюдават 8000 пациенти, хоспитализирани между 2007 и 2012 г. Сред тях откроили тези, които се нуждаят от помощ заради прекаран инфаркт. Така открили, че процентът на преживяемост е по-голям при тези пациенти, които живеят на първия и втория етаж, в сравнение с хората от горните етажи.

Сред пациентите, живеещи на 16-тия етаж и по-нависоко, било възможно само в 4,2% от случаите да възстановят функцията на сърцето след спиране, а степента на преживяемост при тях била 0,9%. Сред другите, които живеели от 25-ия етаж и нагоре, оцеляването се оказало нулево, коментират изследователите.

Експертите приписват смъртта на пациентите, живеещи на високите етажи, включително и на фактът, че екипът на линейката се нуждае от повече време, за да стигне до пострадалия.

Когато сърцето спре, когато всичко се пресмята в секунди, всеки следващ етаж намалява шансовете за спасение, казват те.