Ако имате ниски доходи, по-добре е да се установите в град, разположен на морския бряг, съветват британски учени от Университета в Ексетер,основавайки се на изследване, публикувано в списанието Health and Place.

За да преценят как животът край морето влияе на благосъстоянието, изследователите анализирали данни, свързани с близо 26 хиляди възрастни жители на Англия. Всички тези хора живеели в големи и малки градове. Учените сравнили информацията за психичното здраве на участниците и разстоянието на местоживеенето им от бреговата ивица.

Резултатите показали, че хората, които са живели на по-малко от километър от морето, имали средно по-добро психично здраве от тези, които са живели на повече от 50 километра от морския бряг. Когато учените взели предвид нивото на доходите на участниците в проучването, се оказало, че тази зависимост е вярна само за най-бедните от тях.

Освен това този ефект се запазва на разстояние пет километра от брега.

Нашето проучване за първи път демонстрира, че хората с ниски доходи, които живеят в близост до морето, имат по-малко симптоми на психични разстройства, като депресия и повишена тревожност, казва водещата авторка Джоан Гарет. Що се отнася до психичното здраве, морската „зона за защита “ може да бъде полезна за създаване на равнопоставени условия за богати и бедни граждани, коментират учените.