Женският мозък е с три години по-млад от мъжкия, доказаха американски учени от Вашингтонския университет. С това те обясняват защо жените съхраняват по-дълго умствените си способности на високо ниво.

Учените провели изследване върху 205 души, което показало как мозъкът използва захарта по време на процеса на аеробна гликолиза, избледняващ по време на стареене.

На анализ били подложен мозъкът на 121 жени и 84 мъже на възраст между 20 и 82 години. Учените оценявали потока на кислород и захар в мозъка за отделяне на части от захарта, използвана при аеробната гликолиза в различните части на мозъка. С помощта на изкуствен интелект учените открили връзка между възрастта и обмяната на вещества в мозъка.

Когато взели предвид равенството между половете, те установили, че скоростта на обмяната на веществата в мозъка на жените е с 3,8 години по-млада от хронологичната им възраст. Докато при мъжете мозъкът бил с 2,4 години по-стар от хронологичната им възраст. И това различие ставало видимо още в младостта.