Остротата на ума започва да намалява още на 50 години, установиха американски учени от Калифорнийския университет, чието изследване е публикувано в списание PLOS ONE.

Учените анализирали данни за над две хиляди физически здрави жени, които в началото на изследването били над 40 години. Наблюдението над тях продължило 10 години след настъпване на менопаузата. За да проследят когнитивните изменения дамите, учените всяка година провеждали тестове за скоростта на възприемане на новата информация и реакцията към нея, за вербалната епизодична памет и за работната им памет.

Резултатите показали, че неизбежният процес на възрастово угасване на умствените способности при жените започва средно след 50 години, че и по-рано. За десетилетие нивото на интелекта на участничките се понижило с 5%, а скоростта на обработка на информацията спадала средно с 1% на две години, докато вербалната памет се влошавала с 1% на всеки пет години.

Жените между 40 и 50 години често започнали да забравят по нещо, да възприемат по-трудно новата информация и по-бавно да отреагират на нея, сблъсквайки се с обичайните възрастови изменения, аналогични на това, което се случва и с физическите им способности – забавени реакции, скорост на придвижване, обмяна на веществата и така нататък. Тоест всичко, с което се сблъскваме на средна възраст, отбелязват учените.

Женската памет обаче е по-добра от тази на мъжете, доказа по-рано друго изследване.