Ефективността в работата зависи от температурата в работното помещение, като ефектът зависи до голяма степен от пола, пише The Daily Mail. Така например, на жените не се препоръчва да работят в помещения с включен климатик с повишена температура. Докато мъжете са по-работоспособни в хладна в хладна среда.

Това се доказало от тестове, при които доброволците - мъже и жени, трябвало да решават задачи по логика, математика и да покажат вербални способности при различни температури в помещението, съответно от 16 и 32 градуса по Целзий. Жените се справили по-успешно, когато температурата била висока, а мъжете - когато температурата била ниска. Температурата не е имала ефект и при двата пола само при изпълнението на тестове за логика.

Известно е, че жените имат ръце и крака с няколко градуса по-студени от мъжете. По принцип жените са по-податливи на хипотермия. Плюс това, при мъжете, процентът на метаболитни процеси е с около 23% по-висок, отколкото при жените. Така че, при жените тялото се затопля по-бавно. Това може да обясни резултатите, получени в експеримента.