Сладко, горчиво, с мляко, без мляко или пък с мед, както Мечо Пух би го предпочел, ала турка или виенско – вариантите да пием кафе са безброй – за всеки вкус, нагласа и време. И въпреки честото размахване на предупредителен пръст, че то ще ни навреди, използваме хиляди оправдания, за да посегнем към чашата с ароматната течност.
Истина ли са безбройните “за” и “против” кафето и защо това е напитката, която най-много ни се услажда? Ние ще ви разкажем, а вие преценете сами.  

Пътят на кафените зърна 

Специалистите все още не са изяснили етимологията на името на кафето. Едни смятат че то идва от арабското "кауе", което значи сила, енергия. Други свързват названието с южноетиопската провинция Каффа, където открай време растат горички с арабско кафе. 
Историята на кафето започва векове назад. 
Една легенда разказва как етиопският овчар Калид, живял през ІІІ век от новата ера, забелязал, че когато козите му ядат листата и плодовете на определен храст, стават буйни и не спят по цяла нощ. Любопитството го накарало да опита от тези плодове, след което овчарят почуствал внезапен прилив на енергия и сила.
Друга легенда разказва за монасите в християнските манастири в Етиопия, които първи открили ободряващата сила на кафето. Те пиели отвара от плодовете му, за да преодолеят умората и отпадналостта през дългите религиозни церемонии. Наричали напитката "Кава" - в чест на персийския владика Кавуса Кая, който според преданията се възнесъл на небето с крилата колесница. 
За родина на кафето се смята Етиопия, където то и до днес се среща като диворастящо растение. Своето триумфално пътешествие по света обаче, кафето започва от Йемен, където го продавали арабски търговци. 
Култивирането на кафе започва през 15 век. Износът му за Близкия и Средния Изток ставал през пристанището в Мокка. Два века Йемен гопосподствал върху търговията на кафе по света. Така кафето се разпространило в много азиатски страни, а чрез турската дипломация проникнало и в други култури. 
Първата писмена информация за кафето е намерена в арабски източници от 1000 г. от н.е. "През XII век малко дърво с красиви плодове било засадено на Арабския полуостров, където скоро кафето станало любима напитка на бедуините.” Многочислените ислямски поклонници, посещаващи Мека, бързо станали почитатели на любимото питие на местните. Те започнали да отнасят по родните си места зърна кафе от Мека, наричайки го „ислямско вино“. А заради увлечението на арабите към кафето, в 1511 г. висшето ислямско духовенство създало в Мека „Съвет по кафето“. Там било решено, че кафето развращава разума и чувствата на правоверните и ги отвлича от правата вяра. И забранили кафето и виното. Скоро обаче забраната, касаеща кафето била забравена. 
Европа и Америка открили кафето чак през XVII век. Но само за няколко десетилетия то станало стока от първа необходимост. През XVII - XIX век европейските колонизатори започнали да го отглеждат в плантации, за да печелят. 
В течение на няколко столетия кафето се приготвяло от смлени зърна, и едва в началото на ХХ век, бил създаден кафе концентрат, направен на основата на цикория. Той придобил популярност по времето на Първата и Втората Световни войни. По същото време американският учен от японски произход Сартори Като изобретил и разтворимото кафе.

В Италия първи започват да пият кафе венецианците. През 1645 г. на площада „Сан Марко“ било открито първото кафене - „Кафе Флориан“, което и до днес е едно от най-известните и скъпи кафенета в целия свят. Постепенно кафето станало неразделна част от ежедневието на италианците. До такава степен, че от 1764 до 1767 г. любителите на тонизиращата напитка издавали и списание - "Il Caffe", което разглеждало темите, обсъждани в кафенетата: политика, литература, наука, право и...карнавала. Неслучайно много от термините, отнасящи се до кафето, са с италиански произод: капучино, кафе-латте (кафе с мляко), кафе-ристретто (много силно), кафе-макиато (еспресо с мляко), кафе кон-панна (кафе със сметана). 
През 1948 г. италианецът Ашил Гаджиа изобретил кафеварка-еспресо, което довело до революция в приготвянето на кафе-еспресо, т.е. "кафе под налягане". 
В Англия първото кафене e открито през 1650 г. в Оксфорд. Две години по-късно и лондончани се сдобили със свое кафене. Кафенетата се певърнали и в любими места за юристите, лекарите, студентите. Когато кафенетата станали място за събиране и на опозиционери, крал Чарлз II обявил, че ги закрива. Започнали протести, които го принудили да отмени забраната, а това сериозно се отразило на репутацията му. 
Във Франция кафето се появило благодарение на посланика на Османската империя Сюлейман Ага. По време на пищен дипломатически прием гостите били почерпени с кафе ала турка. Кафето се усладило на домакините, те оценили качествата му и много скоро - през 1672 г. на днешния площад Сен Жермен било открито първото парижко кафене. След половин век само броят на кафенетата в Париж станал 300. В тях редовни посетители били Волтер, Дидро, Русо. А още в началото на XVIII век Франция станала основен производител на кафе сред старните колонизатори. Кафето бързо се разпространило сред парижката аристокрация, негов любител бил самият Людвиг XV, който сам си приготвял отвара от кафени зърна, отглеждани в ботаническата градина на Версай. 
В Германия научили за съществуването на кафето още през 1586 година от ботаникът Леонард Рауволф, който описал кафеното дърво в своя пътешетвенически дневник. Сънародниците му обаче за първи път опитали кафената отвара чак 1673 година, когато холандеца Ян Данц открил първото кафене в Бремен. Повечето немските кафетерии били по това време и музикални салони, в които се организирали концерти. Така например в лайпцигския Цимерман кафехаус Йохан Себастият Бах изнасял концерти от 1720 година в продължение на 20 години. Бах композирал "Кантата за кафето" по повод разделението на немците на кафемани и противници на напитката. В кантатата се разказва за баща, който иска да отучи дъщеря си от пиене на кафе. Но момичето пиело чашка след чашка и не обръщало внимание на бащините забележки и заплахи. Бащата обещавал нови дрехи, украшения, но напразно. Най накрая той обещал да й намери прекрасен съпруг, ако се съгласи да спре да пие кафе. Девойката спряла, но когато се омъжила, уговорила мъжа си да подпише брачен договор, че тя ще има правото да пие кафе. 
В Северна Америка кафето се споменава за пръв път през 1668 година. Преселниците пиели кафето със захар, мед и канела. Първите кафенета били направени в Ню Йорк, Филаделфия и Бостън, а кафето станало национална напитка на янките, след като Източно Индийската компания спряла доставките на чай в Съединените Щати. 
В Русия първият почитател на кафе бил самият цар Алексей Михайлович Романов. Придворният лекар Самюел Колинс в 1665 г. му предписал "познатото от перси и турци варено кафе" като "изрядно лекарство против надменност, настинка и главоболие". Кафето се разпространило в Русия в две посоки - на Изток и на Запад. Църквата се опитала да го забрани, като проповядвала, че разваля мозъка. Голяма заслуга за разпространението на кафето има Петър I, който се влюбил в напитката при посещението си при Никола Витсен - предприемач и търговец на кафе в Холандия. Петър I започнал да разпространява кафето сред поданиците си, като разпоредил да черпят с напитката на големите събирания и балове в двореца. 
По нареждане на Анна Йоанновна Романова през 1740 г. били открити увеселителни заведения и „Дом на кафето“. Малко по-късно нов тласък в разпространението на кафето в Русия дали руските офицери, върнали се от Франция след войната от 1812 г. Открити били и първите кафе-сладкарници за светски личности. В Москва и Петербург се появявили и първите "литературни кафенета" за срещи на интелигенцията. През 1884 г. в Петербург била открита международна изложба по градинарство, където желаещите можели да се научат да пекат кафе и да приготвят напитка от него. След тази изложба вносът на кафе в Русия се увеличил неимоверно. 
Днес кафето се отглежда в Централна и Южна Америка; на крайбрежието на Карибско море, в Африка и Азия - в близо 80 страни, разположени в тропиците и субтропиците в така наречения кафен пояс. Само 50 от тях обаче, са износители с икономическо значение. Най-големите производители на кафе са Бразилия и Колумбия, следвани от Индонезия, Виетнам и Мексико. Някои страни, като Ямайка и Йемен произвеждат малки количества кафе, но с много високо качество. 
Качеството на кафето зависи както от зоната, в която се отглежда, така и от неговия произход. Всеки рагион определя специфични особености на сорта (вкус, форма и цвят на зърната и др.). Знаейки региона на произход, може да се направи много по-прецизна диференциация, свързана с надморската височина, наклона, времето за бране и т.н. 
Много търговци, пътешественици и дипломати се опитвали да откраднат и тайно да пренесат в Европа ценните семена. Едва в 1616 г.обаче щастието се усмихнало на холандеца Петер ван дер Брок. Завръщайки се от йеменското пристанище Мока, той посадил няколкото откраднати зърна в ботаническата градина в Амстердам. Там шведският учен Карл Линей започнал да се грижи за тях, като отгледал няколко фиданки „Кафе Арабика“. През 1658 г. предприемчивите холандци създали и своя плантация кафе в колонията си на о. Цейлон (днес Шри Ланка). 
Французите получили шепа качествени зърна кафе като подарък за краля на Франция -Людвик XIV от султана на Йемен. Султанът благодарил на френският кралски лекар, който излекувал сериозно заболялото му ухо. Така през 1714 г. било засадено и първото кафейно дърво в парижката ботаническа градина. Знаейки страстта на Людвиг ХІV към кафето, холандската кралица му подарила фиданка кафейно дърво, което било посадено при поникналите вече растения в парника на парижката ботаническа градина. От израсналите фиданки впоследствие били създадени кафейни плантации във френските колонии в Южна и Централна Америка и на Карибите. 
Бразилия станала кафейна държава по малко романтичен начин. В XVIII век между френска и холандска Гвиана станал пограничен конфликт. Роля на посредник в потушаването му приела Бразилия. За глава на делегацията бил назначен Франческо де Мело Палета. Той успял да помири страните и преди да си тръгне, организирал банкет в чест на подписването на примирието. На този банкет били поканени видни гости, сред които и губернаторът с жена си. Тя явно харесала умиротворителя, защото при изпращането му на следния ден му подарила букет цветя, сред които имало и резници от забраненото за износ кафейно дърво. Благодарение на тях след известно време Бразилия се превърнала в кафейна империя, чиито огромни плантации са "родени" от букета на една жена. 

За ползата от Необходимия грешник


Кофеинът, съдържащ се в кафето и чая не е причина за рязкото повишаване на артериалното кръвно налягане и за възбуда на нервната система, сочат резултати от изследвания на учени от Университетската болница в Цюрих. На участниците в експеримента давали различно количество кафе, като същевременно следели на монитор данните за артериалното кръвно налягане и нервната възбуда.
Участниците в изследването били заклети кафемани. По време на експеримента те демонстрирали стабилни резултати без резки повишения на кръвното налягане и само при някой от тях след употреба на еспресо в тройни дози се наблюдавало рязко повишаване на артериалното кръвно налягане и нервна  възбуда. В същото време подобни резултати дали други от участниците при употреба на кафе без кофеин.
Ръководителят на изследването професор Роберто Корти предполага, че в кафето се съдържа още някакво неизвестно на нас вещество, което е причина за повишаване на артериалното налягане. Кое е то – учените тепърва ще изследват.
Тайната за големия брой столетници в Куба се крие в спокойния живот без прекомерно консумиране на алкохол, но с много кафе, пури и секс, цитира АПФ изследване на учени. Изследването е направено сред 54 от 100-те столетници, живеещи в кубинската провинция Вила Клара. По-голямата част от участниците били с ясно съзнание и добра памет и въпреки годините си, продължавали да извършват тежък физически труд. Тайната на дълголетието според учените се крие в редовното, но не обилно хранене, честото пиене на кафе, пушенето и най-вече в секса. 
Кафето е полезно за мозъка и черния дроб, се казва в брошура на Германският Зелен кръст с нови заключения за влиянието на напитката върху човешкото здраве, предаде ДПА. В брошурата се казва, че кафето ускорява храносмилането и предпазва човека от различни заболявания, като диабет, болест на Алцхаймер и цироза на черния дроб. Заключенията се основават на няколко изследвания, посветени на консумацията на ободрителната напитка. 
Кафето съдържа полезни за здравето съставки, като хлорогенната киселина, която има свойствата на антиоксидант и намалява с 50 процента риска от развитието на болестта на Алцхаймер.
Чаша кафе на ден може да намали честотата на рака на устната кухина и гърлото, твърдят японски учине. Тези заключения те правят след 13-годишно наблюдение. 
Учените смятат, че кофеинът минимизира вредата от тютюна и алкохола - основни фактори в канцерогенезата. В Университета Тохоку, Япония, установили, че кофеинът предпазва ДНК от увреждане. В проучването са включени 40 000 участника, отчетени са всякакви навици от ежедневието им. Установената зависимост е неочаквана за изследователите. Те препоръчват спиране алкохола и цигарите като протективна мярка срещу рака, но вярват, че и кофеина в умерени граници би помогнал.
Кафето не обезводнява. То утолява жаждата така, както и обикновената вода. Кофеинът предизвиква учестено уриниране само, ако сте изпили повече он 550 милиграма кафе (една средна чаша съдържа 100 мг.).
Кафето може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания. Едно от последните изследвания на Калифорнийския университет доказва, че няма никаква връзка между употребата на кафе и риска от инфаркт. Нещо повече, наблюдавайки 27 хиляди жени в продължение на 14 години, учените установили, че три чаши кафе на ден дори понижават опасността от проблеми със сърцето с 24%. Кафето наистина води до повишаване на кръвното налягане, но за кратко.
Кафето е антиоксидант. То понижава риска от заболявания от няколко вида рак. Неотдавнашно изследване на 59 хилди жени в Швеция доказало, че няма никаква връзка между употребата на кафе и ракът на гърдата. Друго изследване на японските медици върху 90 хиляди мъже и жени доказало, че ако всеки от пациентите употребява 2-3 чаши кафе дневно, рискът от заболяване от рак на черния дроб е доста по-млък, отколкото при останалите.
Кофеинът предизвиква известна загуба на калций. Но само две лъжички мляко или сметаната в кафето ще възстановят загубата му. Ето защо не може да се говори, че пиенето на кафе е вредно за костната система. 
С помощта на кафето ще смъкнете умората след силно натоварване. Това твърдят спортните лекари, които добавяйки кофеин в специална спортна напитка, се убедили, че той увеличава способността на организма да възстановява мускулния тонус със 60%. Защото кофеинът помага на тялото да абсорбира въглеводорода по-бързо и леко, което на свой ред тонизира мускулите.
Кафето предпазва от диабет и болестта на Алцхаймер. Американските лекари смятат, че кофеинът защитава клетките на нашия мозък от вредното въздействие на холестерина, което води към развитие на болестта на Алцхаймер. Други изследователи потвърдиха, че между любителите на кафето по-рядко се срещат болни от диабет тип 2.

Недостатъци
Кофеинът може да предизвика пристрастяване и тогава отказването е много трудно. Изследванията сочат, че още след първата седмица без любимото кафе, кафеманите получават силно главоболие, губят способност за конценртиране, самочувстието им спада. 
Предозиране на кофеин (над 8 чаши в денонощие) може да доведе паника, хроническа невроза, да предизвика сърцебиене и дори спазми.

Съхраняване на кафето
Въздухът, слънчевата светлина, влажността и високата температура могат да лишат кафето от изискания вкус и аромат. Ето защо кафето трябва да се държи в хладилник, в непрозрачен съд или опаковка, която може да се затваря плътно. Това се отнася най-вече до мляното кафе. 
Ако използвате кафе в малки количества, което трябва да съхранявате дълго време, най-добре е да го оставяте в хладилната камера. Замразеното кафе остава свежо за по-продължително време. 
Кафето на зърна има по дълъг срок на годност. Зърната улавят аромата и го защитават, както в сейф. Ето защо кафето на зърна трябва да се смила непосредствено преди употреба, за да се запази най-пълно вкуса си. Препоръчва се кафето на зърна също да се съхранява в хладилника.
Мелнички, които смилат кафето с голяма скорост, го нагорещяват и така развалят аромата му.  
Добре е кафето да се изпие веднага, след като е било приготвено. Ако престои повече от 45 минути, ароматът му се изменя, а вкусът може да добие кисели нотки.
Кафето не бива да се подгрява - това влошава аромата и вкуса му.
Ако искате да запазите вкуса на кафето за по-дълго време, съхранявайте го в термос.

Рецепти на народите

Австралийско кафе
Продукти за 2 порции: 
2 супени лъжици мляно кафе 
500 мл вода 
захар (желателно кафява) на вкус 
2 портокалови резънчета с размер 7 х 1 см 
2 лимонови резънчета с размер 2 х 1 см 
Приготвяне: За приготвянето на кафе по австралийски е необходима шварц машина. На дънто на каната на шварц машина се поставят резънчетата портокал, лимон и карамфил (върху тях трябва да капе горещото кафе). Когато каната се напълни, кафето трябва да престои малко, за да поема аромата на подправките, но не оставяйте кафето да престои. Сервирайте кафето в топли чаши и добавете захар на вкус. 

Баварско кафе
Продукти за 2 порции: 
чашка силно горещо черно кафе 
чашка горещо мляко 
два яйчни жълтъка 
75 гр пудра захар или кристална 
1 опаковка желатин (10-15 гр) {extravote 6} 
Приготвяне: Жълтъците и пудрата захар се разбиват в емайлиран съд. В получената смес се добавя горещото кафе. Сместта се оставя на котлона и непрекъснато се разбърква, без да се кипва. След това трябва да добавите желатина, предварително разреден в няколко лъжички топло кафе. Полученият кафе крем се разлива в малки формички и се оставя в хладилника. 

Бразилско кафе
Продукти: 
8 чаени лъжички мляно кафе 
1 чаена лъжичка какао на прах 
1 чаена лъжичка захар 
4 чашки ром 
150 гр сметана 
400 мл вода 
Приготвяне: За приготвянето на кафе по бразилски е необходимо да се свари какаото със захарта и млякото. Когато заври, се добавя мляното кафе. Напитката се прецежда и се разлива в чашки, в които се добавя не голямо количество топъл ром, a отгоре се добавя разбита сметана.

Варшавско кафе
Необходими продукти: 
8 чаени лъжички мляно кафе 
1 чаена лъжичка какао на прах 
1 чаена лъжичка захар 
4 чашки ром 
150 гр сметана 
400 мл вода 
Приготвяне: Кафето се сварява по обичайната рецепта, но с малко количество вода. Готовото кафе се прецежда, добавя се захар и топло мляко. Така приготвената напитка се нагрява, без да закипи. Кафето се сервира в чашки, като може да се добави пяна от разбито топло мляко.

Виенско кафе
Продукти за 1 порция (50 - 80 гр.) 
1 чаена лъжичка фино смляно кафе
1-2 чаени лъжички захар
сметана
ванилия
настърган шоколад 
Приготвяне: Приготвя се кафе по турски, което се разлива в чашки. Отгоре се добавя разбита сметана със захар и ванилия, а върху нея се поръсва настърган шоколад.
Може да приготвите кафето с чиста сметана, а захарта да поднесете отделно. 

Холандско кафе
Продукти за 1 порция (50 - 80 гр.) 
1/2 чашка горещо силно кафе
1 чашка яйчен ликьор
1 супена лъжица разбита сметана
малко количество какао на прах 
Приготвяне: Кафето се сервира в големи чаши. Първо се разлива кафето, след това се добавя ликьора. Най-отгоре се поставя разбита сметана и се украсява с какао на прах.


Датско кафе
Продукти за 8-10 порции: 
8 чашки горещо кафе 
1 чашка тъмен ром 
3/4 чаша кафява захар 
2 корички канела 
12 цели парчета карамфил 
Приготвяне: Съставките се смесват и се нагряват на бавен огън. Преди да се сервира, трябва да престои 2 часа.

Ирландско кафе
Продукти за 1 порция (50 - 80 гр.) 
1 чаена лъжичка фино смляно кафе 
50 мл ирландско уиски (или водка) 
сметана 
Приготвяне: В чаша с дебели стени се налива 1/3 от ирландското уиски (или водка), след което се долива кафе до 2 см от ръба на чашата.После само се добавя захар на вкус, разбърква се и отгоре се поставя бита сметана, без да се разбърква. 
Кафето по ирландски се пие през слой сметана със сламка. 
Тази напитка ободрява, освежава и загрява. Може да го поднесете по всяко време на годината. 

Казацко кафе
Продукти: 
250 мл силно кафе 
250 мл червено вино 
3 капки водка 
захар на вкус 
Приготвяне: Всички продукти се смесват и се сервират на масата. Разлива се в кафени или стъклени чаши.
Това кафе, както и всички напитки съдържащи алкохол, оказват сълно въздействие, като не се препоръчва приема в големи количества.   

Карибско кафе
Продукти: 
1 л горещо кафе 
120 мл коняк 
60 мл ром 
захар на вкус 
1/2 коричка канела 
6 щипки карамфил 
лимон 
портокал 
Приготвяне: Парчето канела, захарта, карамфила и резънчетата лимон и портокал се смесват добре и се заливат с рома и коняка. Загрява се сместта на котлона, но в никакъв случай не се оставя да закипи или загори. След това внимателно влейте отделно свареното кафе.

Мавританско кафе
Продукти за 3 порции: 
3 супени лъжици захар 
250-300 мл вода (в зависимост от това колко силно искате да бъде кафето) 
1 щипка черен пипер 
1 щипка канела 
1/2 чаена лъжичка розова вода (по желание) 
Приготвяне: В джезве се поставят кафето, пипера, подправките, захарта, смесват се и се добавя студена вода. Сложете на котлона на слаб огън, както обичайно се приготвя кафе по източно: когато започва да се надига пяна, джезвето се дръпва от котлона, докато спадне, след това отново се поставя на огъня. Цялата процедура се повтаря 2-3 или повече пъти. 
Веднага след повторното нагряване на кафето се добавя капка вода. По желание може да прецедите кафето. 

Мексиканско кафе
Продукти: 
8 чаени лъжички мляно кафе 
1 чаена лъжичка какао на прах 
мляко на вкус 
яичен жълтък 
Приготвяне: Към мляното кафе се добавя малко какао на прах. Сервира се горещо в гарафа или кафеник. 
Вместо мляко може да добавите яйчни жълтъци - на 2-3 чашки е достатъчен един жълтък. Жълтъците се разбиват се се добавя захар на вкус. На върха на чашите с кафе се пуска лъжица разбита пяна. 

Орлеанско кафе
Продукти за 1 порция (50 - 80 гр.) 
1 чашка кафе 
1 портокал 
5 супени лъжици коняк 
5 супени лъжици ликьор "Бенидиктин" 
1 чаена лъжичка тръстикова захар 
3 цели зърна карамфил 
Приготвяне: Карамфилът се сварява в с изцедения портокал. В голяма чаша се поставя захарта и се залива с канелата. Отделно се смесват коняк и ликьор "Benediktin и се загряват. Алкохолната смес, докато е топла се налива в чашата. След това се допълва кафето и се сервира.   

Ливанско кафе
Продукти: 
мляно, силно изпечено до тъмно кафе 
захар на вкус 
1 щипка канела 
Приготвяне: За приготвянето на това кафе се избира силно изпечено, тъмно кафе. Вари се като кафето по източно, като към готовото кафе се добавя щипка канела.

Сицилианско кафе
Продукти за 1 порция (50 - 80 гр.) 
1 чаена лъжичка мляно кафе 
1-2 чаени лъжички захар 
лимонов сок 
Приготвяне: Към кафе приготвено по турски се добавя изцеден лимонов сок. Лимонът може да се нареже на тънки колелца и да се сервира отделно.

Средиземноморско кафе
Продукти за 2 порции (200-250 гр.): 
3 супени лъжици едро смляно кафе 
2 чаени лъжички захар 
1 чаена лъжичка канела 
1 чаена лъжичка какао 
1 чаена лъжичка семена от анасон 
щипка сушени кори от портокал 
Приготвяне: Продуктите се смесват и се сварява кафето по предпочитания метод.

Френско кафе
Продукти за 4 порции: 
6 чаени лъжички фино смляно кафе 
4 чашки вряла вода 
щипка сол 
щипка черен пипер 
1 капка френски коняк 
захар на вкус 
Приготвяне: Готовото кафе се филтрира, добавят се внимателно солта и черния пипер. Кафето се разлива в малки чашки, долива се коняк и се добавя захар на вкус. 
При приготвянето на френско кафе е много важно да не прекалите със солта и черния пипер, тъй като може да се развали вкуса. 

Чешко кафе
Продукти за 1 порция (50 - 80 гр.) 
1 чаена лъжичка фино смляно кафе 
1-2 чаени лъжички захар 
мляко 
Приготвяне: Готовата напитка се получава при смесване на кафето с млякото в съотношение 2:1

Японско кафе
Продукти: 
горещо силно кафе 
горещо сладко какао 
бита сметана на вкус 
Приготвяне: Готовото кафе и какаото се смесват в съотношение 1:1, кипват се заедно, разливат се по чашите и отгоре се декорират с разбита сметана.

Специалитети

Зимно кафе
Продукти за 1 порция: 
мляно кафе (10-12 грама) 
мляко 
яйчен жълтък 
захар 
Приготвяне: Кафето от тази рецепта може да приготвите в студените зимни вечери. Ще почувствате не само лековит ефект, но и истинско удоволствие. Първо се приготвя силно кафе, в по-голяма чаша се смесавт захарта, яйчния жълтък и рома. В тази смес се влива горещото кафе - и зимната напитка е готова за пиене. Желателно е кафето да се изпие още докато е топло.

Турско кафе със жълтък
Продукти за 1 порция: 
1 пълна чаена лъжичка кафе 
1/2 яйчен жълтък 
захар 
Приготвяне: Към приготвеното по обичайния метод кафе се добавя половин разбит жълтък. Получава се тонизираща и хранителна напитка. Може да се поднесе в горещ и в студен вид.

Мраморно кафе
Продукти за 1 порция: 
1 чашка току-що приготвено горещо кафе. 
топло мляко 
захар (желателно кафява) на вкус 
2 портокалови резънчета с размер 7 х 1 см 
2 лимонови резънчета с размер 2 х 1 см 
Приготвяне: Малко от топлото мляко се налива в дъното на чашата. След това бързо налейте току-що свареното кафе. Сервирайте без да разбърквате, поднесете със сладки или сушени плодове.

Айс кафе с ликьор
Продукти за 4 порции: 
8 супени лъжици ликиор "Какао" 
0,25 л готово охладено кафе 
125 мл разбита сметана 
Приготвяне: В 4 високи чаши се разливат ликьора и кафето, добавя се сметаната и се сервират.

Кафе елексир
Продукти: 
100 гр много фино смляно кафе 
0,25 л вода 
250 гр кисело мляко 
100 гр пудра захар 
3 яйчни жълтъка 
Приготвяне: Сварява се кафе по турски и се охлажда. Към полученото кафе се добавя разбития крем. Кремът се приготвя по следния начин: жълтъците се разбиват на пяна и се смесват с киселото мляко, което е предварително разбито. Получената смес се разбърква. Тази напитка се препоръчва като подкрепящо средство след тежък физически труд.

Ледена мока
Продукти: 
двойно кафе (12 гр) 
1 кафена лъжица захар 
1 супена лъжица сметана 
лед 
Приготвяне: Кафето и сметаната трябва да се охладят. Всички съставки се разбиват с миксер и напитката е готова. Сервира се във високи чаши.

Вариации на тема “еспресо”

Капучино
Еспресо с горещо мляко и пухкава пяна от разбито мляко или гъста сметана. 

Кафе Latte
Напитка на база еспресо, съдържаща много горещо мляко и малко пяна. 

Еспресо Маcchiato
Еспресо с малко млечна пяна. 

Кафе Latte Macchiato
Горещо мляко с млечна пяна, в стъклена чаша, към което се добавя еспресо. След като се разбърка, се образуват два цветни пласта. 

Кафе с мляко
Еспресо или френско кафе (тъмно печено кафе на филтър) с горещо мляко. 

Кафе Фреддо
Еспресо, към което са добавени голямо количество замразено мляко и кубчета лед. 

Фрапе
Млечен кафе коктейл, съдържащ еспресо, кубчета лед, ванилов сладолед и замразено мляко (по желание), разбити в шейкър, докато станат кремообразни.


От джезвето до модерната кафе машина
В арабските страни кафето традиционно се приготвя като се кипват фино смляно кафе с вода и захар. Сместта се вари в малко джезве и се сервира с утайката. 
В някои Централноевропейски страни използват подобен на този метод. Мляното кафе се изсипва в чашка за кафе или стъклена чаша, добавя се вряла вода и се разбърква, след което се оставя утайката да слегне. Тази напитка е доста различна от филтърното кафе. Фините частички кафе и масла с богат аромат остават в напитката и й придават необикновен аромат. 
Друга разновидност на турския метод е кипване в кафеник с бутало, познат и като кафетиър. Състои се от цилиндричен стъклен кафеник и кръгъло сито и бутален лост. Мляното кафе се поставя в кафеника, залива се с гореща вода. След като се свари, кафето се притиска към дъното на кафеника, с помощта на ситото. По този начин напитката може да се сервира без утайка. 
В началото на 20 век Мелиса Бенц от Дрезден открила метод за сваряване на кафе, използвайки филтърен кафеник с гладка и пореста филтърна хартия. Съвременния дизайн на този вид филтър се състои от фуниеобразен държател на филтъра, направен от порцелан или пластмаса, с филтър в конична форма.
За да се свари, смляното кафе се поставя върху филтъра и се залива с малко гореща вода, от която то набъбва. След това филтъра на два пъти се залива с гореща вода, като кафето се завърта. 
Италианските семейства приготвят силно кафе в кафеварки, наречени мока или еспресо. Този метод е популярен и в Унгария. Кафеварката, използвана за приготвянето на такова кафе се състои от два съда за вода, прикрепени един към друг и специално сито за кафето. Кафеварката пълни с мляно кафе и вода, двете части се затварят плътно и се поставя на котлона. След завиране на водата налягането на парата я кара да премине през филтъра с кафе и готовата напитка се влива в горния съд. Високото налягане и температура правят тази напитка с отличим силен вкус.