Превъзбуждането, свързано с бурни събития, може дълго време да влияе на възприемането на действителността, твърдят американски учени от Ню Йоркския университет. Резултатите от изследването им са публикувани в списание Nature Neuroscience.

Известно е, че най-добре запомняме тези събития, които са свързани със силни чувства и преживявания. А това, което не е предизвиква особени емоции, се задържа в паметта доста по-трудно.

Преживяното емоционално възбуждане обаче „хвърля сянка“ и върху случващото се след това, помагайки ни да запомним и най-обикновените, неутрално оцветени моменти от живота, установили учените.

Участниците в експеримента им трябвало да разглеждат серия изображения, провокиращи емоционално възбуждане. Едната група предварително разглеждала емоционално неутрални изображения, а на другата група показвали такива фотографии от 10 до 30 минути след възбуждащите изображения. Шест часа по-късно участниците трябвало да си спомнят всички изображения, които им показали.

През цялото време на експеримента учените проследявали физиологичните признаци на възбуждане и наблюдавали за измененията в активността на различните участъци на главния им мозък с помощта на магнитно-резонансен томограф.

Оказало се, че преживяното емоционално възбуждане повлияло позитивно на паметта. Групата, която първо разглеждала емоционални, а после неутрални изображения, успяла по-добре от другите участници да запомни последните.  Анализът на резултатите от томографа помогнал на учените да обяснят този ефект: състоянието, в което се намира мозъкът при преживяването на силни емоции, се съхранява непроменено в продължение на 20-30 минути, като влияе на процесите на възприемане и запаметяване на информацията за следващите събития, които не предизвикват толкова бурни емоции.

На това как запомняме случващото се с нас, много силно влияе нашето вътрешно състояние, което може да продължава и по определен начин да оцветява бъдещите ни спомени, коментира ръководителят на екипа изследователи Лайла Давачи.