Нова изкуствена кожа разработиха американски и канадски специалисти от университетите в Къненкикът и Тронто. Кожата е снабден с многофункционални сензори, способни да усещат силното магнитно поле, промените в налягането и вибрациите на звуковите вълни, пише списание Advanced Materials. Типът изкуствена кожа, която разработихме, може да се нарече електронна кожа, отбелязва Ислям Моса от изследователския екип. Това е нова умна носима електроника, която е гъвкава, разтеглива и има уникални сензорни възможности, имитиращи човешката кожа. Нещо повече, тя не само имитира човешката кожа, но е способна и да предоставя свръхчовешки способности.

Кожата използва мултимодален трибоелектричен наногенератор, базиран на ферофлуид,  (FO-TENG), представляващ еластична силиконова нанотръба, напълнена с ферофлуида (въпросната течност се поляризира силно под въздействието на магнитното поле).

Според учените кожата е водонепроницаема, комфортна, разтеглива и може да запази формата си с години. Засега разработената кожа не е достатъчно тънка като реалната и специалистите търсят начин да намалят профила на създадения тръбен прототип.