Някои екстракти от канабис пречат на коронавирусът да зарази клетките, установиха канадски учени от Университета в Летбридж. Припомняме, че вирусът навлиза в тялото чрез рецептори на повърхността на клетките. Смята се, че един от клетъчните рецептори, известен като ACE2, е основният „шлюз”, който позволява на коронавирусът да влиза в тялото.

Експертите са проучили ефектите на конопените екстракти върху рецепторите. Известно е, че конопените екстракти с високо съдържание на канабидиол, които имат противовъзпалителни свойства, са в състояние да повлияят на рецепторите в клетките на устната кухина, белите дробове и червата. Проучванията показали, че противовъзпалителните екстракти от канабис показват способността им да забавят вируса с около 70%.

Такива екстракти от канабис могат да се използват под формата на инхалатори, вода за уста и гаргари както за клинична практика, така и за домашно лечение. Но учените подчертават, че работещи в случая са екстрактите само от няколко растителни вида. Плюс това, работещите екстракти съдържат високи концентрации на канабидиол, но много ниски нива на тетрахидроканабинол, основният психоактивен компонент.