Учени от Йейлския университет доказаха по пътя на изследване, че бактериограф OMKO1 с антибиотик цефтазидим е в състояние да излекува човека от инфекция, която неуспешно бе лекувана в продължение на много години с медицински препарати. Бактериофагите представляват вируси, който инфектират бактериите и водят до тяхното унищожаване. В превод бактериофаг означава ядящ бактерии. Ако към бактериофага се прикрепи антибиотик, вредните бактерии се атакуват както от бактериофага, така и от самия антибиотик. Системата бактериофаг-антибиотик е позната като бактериограф.

Авторите на проучването са хирургът Дийпак Нараян и биологът Пол Търнър. Те решили да използват бактериограф за лечение на пациенти с тежка вътреболнична инфекция.

Бактериофагът Omko1 е взет от езерото Dodge. Авторите на разработката били уверени, че двойката бактериофаг ОМКО1 плюс антибиотик цефазидим ще успее да победи болестта. Преди да използват новия метод върху хора, експертите били убедени, че тази терапия ще е ефективна. Това се потвърдило през 2016 г. след провеждането на различни изследвания и научни разработки. Терапията бил приложена и върху хора. Лечението продължило 18 месеца, а при пациентите не били забелязани рецидиви на инфекцията.

Учените планират да продължат изследванията в тази посока.