Двама от петима възрастни, страдащи от обща депресия, е възможно да преодолеят психичното си състояние, уверяват канадски учени, цитирани от Business Standard. Според тях психичното здраве може да се поддържа, когато хората постигнат ежедневното усещане на радост или удовлетвореност от живота в социален и психологичен план. Важно е поне година преди това обаче, човек да е бил свободен от депресии, тревожност, мисли за самоубийство или употреба на наркотици.

Хората, които са имали депресия и са получавали емоционална поддръжка или пък са имали интимни отношения, в четири пъти повече демонстрират признаци на напълно здрава психика в сравнение с тези без подобни отношения, обясняват канадските учени. Това доказали наблюденията им върху над 2500 канадци, страдащи в даден момент от депресия.

Интересното е, че продължителността на депресивния период не влияе никак на способността да възстановите напълно психичното си здраве. Например, при хората с депресии с продължителност повече от две години, шансовете за оздравяване били същите, както и при тези с месечна депресия.