Ново проучване от Калифорнийския университет в Сан Франциско изследва възможните причини за нарушения на сърдечния ритъм, включително алкохол, кофеин, липса на сън и сън на лявата страна. Резултатите показват, че само консумацията на алкохол е постоянно свързана с големия брой случаи на сърдечни аритмии. Изследването е представено в списание JAMA Cardiology.

Въпреки че кофеинът е най-често тестваният „виновник“ за сърдечни аритмии, не открихме доказателства за краткосрочна връзка. А употребата на алкохол е най-последователно доказано, че има повишен риск от предсърдно мъждене, казва водещият автор Грегъри Маркъс, професор по медицина в катедрата по кардиология в Калифорнийския университет, Сан Франциско.

Участниците в рандомизирано клинично проучване (450 души) използвали мобилен четец на електрокардиограма заедно с приложение за телефон, за да записват потенциални тригери. Те включват: пиене на алкохол и кофеин, спане на лявата страна или недоспиване, обилно хранене, студена напитка или определена диета, упражнения. Проучването установило, че консумацията на алкохол е единственият задействащ фактор, който постоянно води до значително повече епизоди на аритмия.