Този черен списък е съставен въз основа на изследванията на медицински препарати, проведени между 2010 и 2013 година. В него Европейската агенция по лекарствените средства е добавила още 68 препарата, в които съотношението риск-полза се колебае към риска при всички клинични случаи, за които тези средства са показани.
Сред препаратите, които са с голям риск „непропорционален към преимуществата, които те представляват” е указан стронциевият ранелат. Това лекарство се използва за лечение на остеопороза с висок риск на счупване, но то може да доведе до сериозни неврологични и сърдечно-съдови заболявания, застрашаващи със смърт.
Европейската агенция по лекарствените средства препоръчва също много внимателно да се назначава и хинина, който отдавна се използва за лечение на пристъпи от малария, но в същото време подлага болните на риск от развитие на сериозни странични ефекти, сред които са алергични реакции и хематологични нарушения дори с летален край.
Някои препарати, които се назначават на болни от Алцхаймер, проявявайки „минимална и кратковременна ефективност”, едновременно с лечението подлагат болния на сериозни странични ефекти, като хепатит например.
Най-опасни са такива лекарства в комбинация с други препарати.