Националният институт по здравето в Щатите (NIH) обявил за готовност да смъкне мораториума за въвеждане на човешки стволови клетки в ембрионите на животни.

В резултат от подобни експерименти се появява химерен организъм (в биологията наричат химери животни или растителни организми, които се състоят от генетично разнородни тъкани). В случая - организъм състоящ се от човешки и животински тъкани

Заявките за изследване обаче, ще стават при допълнителни етични експертизи, пише Science.

Възможността да ваксинират плурипотентни – способни да се развиват в няколко различни тъкани – стволови клетки, отделени от човешкия организъм, ембрионите на мишки в ранен стадий на развитие, предизвикала безпокойство в обществеността. Някои учени и специалисти по етика се опасяват, че такива експерименти ще доведат до поява на „свръхумни“ мишки.

Тези химери обаче биха могли да станат удобна платформа за изучаване на заболявания, както и източник на органи за трансплантации. Още повече, че през миналата година NIH внезапно преустановили финансовите изследвания за разглеждане на етичните въпроси, свързани със създаване на химер.

На 4 август 2016 година от Националният институт по здравеопазване съобщили, че са готови да свалят мораториума при условие, че експериментите по въвеждане на човешки стволови клетки в ембрионите ще се одобряват от експерти по биоетика и по защита на животните. Ще се отчитат фактори, като типа стволови клетки, локализацията им в ембрионите, както и това как самата процедура ще измени поведението и външния вид на животното. Заключението трябва да помогне на NIH да реши дали да финансира проектите.

NIH иска също да забрани изследванията, в които човешките стволови клетки се въвеждат в ембрионите на примати до или след стадия на бластоцисти – ранен стадий на развитие на зародиша на млекопитаещи.