Пребиваването на село помага на гражданите успешно да смъкнат стреса, сочат резултатите от проучване, проведено от учени от университета Уолонгонг, публикувани в списанието JAMA Network Open.

За средно шест години изследователите наблюдавали здравето на повече от 46 000 души на възраст над 45 години, живеещи в три австралийски града - Сидни, Нюкасъл и Уолонгонг. В същото време учените сравнявали събраните данни с типовете зелени площи, които са на една миля (1,6 км) от домовете на тези хора.

Резултатите показали, че от гледна точка на психическото благосъстояние на жителите видът на зелените площи в града е от значение. Ако в квартала повече от 30% от пространството е заето от един или друг вид дървета, рискът от хроничен стрес сред гражданите е намален с 31% в сравнение със ситуацията, когато дърветата заемат не повече от 9% от територията. Освен това големият брой дървета в квартала значително намаляват риска от влошаване на здравето като цяло, установили изследователите.

Що се отнася до тревната покривка, многото зелени тревни площи (повече от 30% от територията) в самия квартал нямали такъв положителен ефект върху хората, дори повишавали шансовете им за влошаване на здравето и поява на хроничен стрес.

Затова авторите на изследването смятат, че е много по-полезно за жителите, ако тревните площи са заобиколени от дървета. Под дървесните сенки по-леко се понасят горещините, а шумоленето на листата и свежият аромат помагат лесно да се отдалечим от проблемите, отпускат ни, облекчават тревожността и подобряват настроението, категорични са учените.