Дълбоко пазените тайни вредят на здравето ни, защото ни държат в скрито напрежение. Хроническият стрес предизвикват обаче не самите тайни, а мястото, което заемат те в главата ни. И колкото по-често мислим за тях, толкова по-зле за нас.

Такъв е изводът на американски учени от Колумбийския университет, чиято статия е публикувана в списание Journal of Personality and Social Psychology.

Учените анализирали над 13 хиляди лични тайни, за които разказвали участници в други изследвания по темата. Тайните им били разделени на 38 най-често срещани категории – от съпружески изневери до тайни хобита.

Оказало се, че хората никога не разкриват пред никого романтичните и сексуалните си фантазии с тайната „връзка“, както и сексуалното си поведение и лъжите. Сред най-разпространените тайни били още сексуалната ориентация, финансовото състояние, провалите в работата, различните зависимости, абортите. Всеки човек крие средно по 13 тайни, пет от които са толкова лични, че за тях никой никога не научава, установили учените.

Всички тези неизказани мисли водят до постоянно повишение нивото на кортизола - хормона на стреса, в кръвта, което на свой ред води до здравословни проблеми като безсъние, повишено кръвно налягане, преждевременно стареене на кожата, възпаление на червата, нарушена обмяна на веществата и отслабване на имунната система, обяснява ръководителят на изследването Майкъл Слепиън.

Нивото на кортизола обаче се повишава не от самите тайни, а от мислите за тях, подчертава ученият. Колкото повече места в съзнанието са отредени на тези тайни, толкова повече вреда нанасят те. Лошата новина е в това, че дори и тайната ви да не е толкова ужасна, вие непрекъснато се измъчвате заради нея и тя може да разруши живота ви. Има обаче и хубава новина и тя е в това, че ако пробвате по-малко да мислите за тайната си или да промените гледната си точка към нея, животът ви ще се подобри, уверява Слепиън.