Броят на кожните заболявания при чистофайниците е нараснал, сочат наблюдения на американски дерматолози. Виновна за това е не водата, а агресивните мощни хигиенни средства, които пазарът рекламира до припадък.

Най-голяма вреда нанасят антибакериалният сапун и гелът за душ, съдържащи триклозан, обясняват учените. Всекидневната обработка на кожата с антисептични средства води не само до изсушаване и обезводняване, но и до промиване на защитния слой от полезни бактерии и нарушения на местния имунитет, тъй като освободената зона бързо се заема от различни болестотворни бактерии. И колкото по-интензивно използвате антибактериални средства за лична хигиена, толкова по-агресивни и устойчиви стават тези бактерии.

Неслучайно в много развити страни вече активно бойкотират използването на съдържащи триклозан антибактериални средства, особено ако става дума за хигиена при децата. Съпротивата стига дотам, че един инженер-химик от Бостън в стремежа да съхрани естествената микрофлора по кожата си вече 12 години не е вземал душ, като през това време работи над създаването на супер-спрей с полезни бактерии.